Stara ponvica
Ste kdaj držali v rokah staro babičino ponvico, ki na štedilnikovi plošči nima ravnotežja in se malo nagiba na eno stran, ste tehtali, ali bi jo kazalo zabrisati v smeti ali morda ne. Upam, da je spet pristala na polici. Ko boste prebrali nasvete, ki nam jih daje naša priljubljena avtorica <em>Dominique Loreau</em>, boste cenili vse, kar je od nekdaj v vaši kuhinji in je prežeto z mislimi vaših babic. V stari počrneli ponvici bomo še lepše ocvrli jajca.V knjigi
UMETNOST ZMERNOSTI IN UŽITKA
nam avtorica govori takole:
…Vse je stvar kulture in okusa. V naših zahodnih državah se je od nekdaj spodobilo ponuditi hrano v izbranih sevisih. Kdo bi si upal postreči prijateljem v različnih odkrhnjenih in od rabe že razpokanih krožnikih? Pa vendar je to pri Jjaponcih znamenje bogastva in prefinjenosti. Predmeti, ki jih je zaznamoval čas, ki se že dolgo uporabljajo in so zastarelo obarvani, izžarevajo temeljne resnice. Ko jih držimo v rokah, nam pripovedujejo zgodbo svojega življenja, slikajo prizore, pri katerih so bili navzoči, in neštete jedi, ki so jih spoznali…Skodelica ali porcelanasta posodica sta zaradi razpoke drugačni od vseh drugih, ob stari leseni žlici lahko začnemo razmišljati z novega zornega kota. Spomni nas, da ni nujno poznati odgovor na vse, da je lepota pogosto v podrobnostih in se razkriva tudi v nepopolnosti… Kadar postrežete hrano, se pozabavajte z uporabo najbolj nemogoče posode, združujte različne sloge, barve, oblike in snovi. Preženite enoličnost in čemernost…
(avtorica, ki je napisala tudi knjigo UMETNOST PREPROSTOSTI)
Umetnost …
Imam dve knjigi, ki ju lahko nenehno odpiram in vsakokrat najdem kaj takega, kar moram vnesti v svoj način bivanja, saj je tako preprosto in tako resnično. To sta knjigi avtorice Dominique Loreau, Francozinje, ki živi na Japonskem in v njiju združuje modrosti japonskega življenja s filozofijo našega zahodnjaškega vsakdanjika.
Da se znajdemo na poti skozi življenje, v vsem kar nas obdaja, kar nam pripada in kar smo, da ne bomo tratili energije in denarja za nepotrebno in nekoristno, da ne bomo zametovali tistega, kar je še dobro in uporabno, nam bodo pomagali nasveti iz te dragocene knjige.
Ta obogatena modrost postane preprosta in resnična, kot bi jo že slutili, pa je nismo znali osmisliti in doreči.
Prva je knjiga UMETNOST PREPROSTOSTI in druga je
UMETNOST ZMERNOSTI IN UŽITKA.
Za pokušino citat iz prve knjige:
Red je temelj lepote, tako pravi pisateljica Pearl Buckova
»Ko zložimo rjuhe v lepe kupe, si naredimo nekakšno obrambo pred kaotičnim svetom. Pred boleznijo, smrtjo in vsemi morami, ki nas napadajo med spanjem, smo nemočni. Toda red v omarah nam dokazuje, da smo sposobni urejati vsaj svoj mali košček vesolja.« …
Pa še primer iz druge knjige:
»Umetnost zmernosti je torej tudi to, da vemo, koliko hrane potrebujemo, in da znamo z bežnim pogledom presoditi tisto, kar si bomo dali na krožnik ali v skledico, skratka, kar bomo pojedli za Mineštra iz cvetače in krompirja enol 25