Stara ponvica
Ste kdaj držali v rokah staro babičino ponvico, ki na štedilnikovi plošči nima ravnotežja in se malo nagiba na eno stran, ste tehtali, ali bi jo kazalo zabrisati v smeti ali morda ne. Upam, da je spet pristala na polici. Ko boste prebrali nasvete, ki nam jih daje naša priljubljena avtorica <em>Dominique Loreau</em>, boste cenili vse, kar je od nekdaj v vaši kuhinji in je prežeto z mislimi vaših babic. V stari počrneli ponvici bomo še lepše ocvrli jajca.V knjigi
UMETNOST ZMERNOSTI IN UŽITKA
nam avtorica govori takole:
…Vse je stvar kulture in okusa. V naših zahodnih državah se je od nekdaj spodobilo ponuditi hrano v izbranih sevisih. Kdo bi si upal postreči prijateljem v različnih odkrhnjenih in od rabe že razpokanih krožnikih? Pa vendar je to pri Jjaponcih znamenje bogastva in prefinjenosti. Predmeti, ki jih je zaznamoval čas, ki se že dolgo uporabljajo in so zastarelo obarvani, izžarevajo temeljne resnice. Ko jih držimo v rokah, nam pripovedujejo zgodbo svojega življenja, slikajo prizore, pri katerih so bili navzoči, in neštete jedi, ki so jih spoznali…Skodelica ali porcelanasta posodica sta zaradi razpoke drugačni od vseh drugih, ob stari leseni žlici lahko začnemo razmišljati z novega zornega kota. Spomni nas, da ni nujno poznati odgovor na vse, da je lepota pogosto v podrobnostih in se razkriva tudi v nepopolnosti… Kadar postrežete hrano, se pozabavajte z uporabo najbolj nemogoče posode, združujte različne sloge, barve, oblike in snovi. Preženite enoličnost in čemernost…
(avtorica, ki je napisala tudi knjigo UMETNOST PREPROSTOSTI)